Enerji verimliliği potansiyeli oldukça yüksek olan oteller, bu yönüyle sürdürülebilirliğe doğrudan katkı sağlayabilmektedir. Günümüzde otellerin çevresel sürdürülebilirlik kriterlerine uygunluğunu ölçen, denetleyen ve geliştiren çeşitli sertifikasyon programları mevcuttur. Enerji verimliliği yüksek ürün, hizmet ve süreçler kullanmak otellerin sürdürülebilirlik bağlamındaki sorumluluklarını yerine getirmesine yardımcı olur. Ayrıca, uzun vadede enerji maliyetlerini düşürerek kârlılığını artırmasını sağlar. Bunun için otellerin kapsamlı bir enerji yönetim sistemi kullanması, enerji tüketimini doğru bir şekilde modellemesi; enerji kullanım alışkanlıklarını sürekli olarak takip etmesi gerekmektedir. Tüm bu çalışmalar için gerekirse konunun uzmanlarından destek alınmasında fayda vardır.
Tipik bir otelde aydınlatma, klima ve su ısıtma gibi uygulamalar toplam enerji tüketiminin ço kbüyük bir kısmını oluşturur. Çamaşırhaneler, mutfaklar, havuz sistemleri, kulüp ve spa gibi alanlar otellerde elektrik enerjisinin diğer büyük tüketim kalemlerinden biri olarak değerlendirilmektedir.
Otellerde enerji verimliliğini artırmak için atılması gereken basit ama etkili adımlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz.
Çamaşırhanelerde;
- Kullanılmadığı zaman aydınlatma cihazları, havalandırma sistemleri ve klimayı üniteleri kapatılmalıdır.
- Çamaşır makineleri yoğun saatlerde çalıştırılmamalı ve sadece tam yükte çalıştırılmaya özen gösterilmelidir.
- Çamaşır ve kurutma makinelerinin temiz tutulduğundan ve içerisinde tortu birikmediğinden emin olunmalıdır.
- Çamaşırlar için kullanılan suyun sıcaklığı olabildiğince düşük tutulmalı (85°C’den 60°C’ye düşürmek gibi); mümkünse soğuk suyla yıkama yapılmalıdır.
- Elektrik tüketimini en aza indirmek için yüksek verimli cihazlar (çamaşır makineleri, kurutucular, buharlı ütüler vb.) ve diğer yüksek verimli ekipmanlar kullanılmalıdır. A+, A++, A+++ gibi enerji verimlilik değeri yüksek ürünler uzun vadede enerji maliyetlerini düşürecektir.
Lobi ve diğer alanlarda;
- Bahçe ve dış aydınlatmaları sadece yeterli doğal ışık olmadığında çalıştırılmalıdır.
- Bazı asansörler, lobiye dönen tüm asansörler yerine çıktıkları katta sabit kalacak şekilde programlanabilir.
- Oteldeki misafirlerin büyük bölümünün uykuda olduğu saatlerde dış dekoratif ışıkları ve ambiyans aydınlatmaları kapatılabilir.
- Gün içinde doğal güneş ışığı alan yerlerde ışıkları kapatılabilir veya kısılabilir.
- Havuzların ısıtma sistemleri enerji maliyetlerini ciddi oranda artırmaktadır. Bu nedenle havuz su sıcaklığı 25,5 – 26oC gibi değerlerde tutulmalıdır.
- LED lambalar aydınlatmanın sürekli veya uzun süre açık olduğu alanlara konulmalıdır; örneğin, çıkış işaretleri, diğer işaretler, merdivenler, ön büro vb gibi.
- Gününün sonunda otelin ilgili yerlerinde ışıkların, klimanın ve ofis ekipmanlarının kapatıldığından emin olunmalıdır.
- Lobi alanlarında ve otelin çevresinde LED lambalar kullanılmaya özen gösterilmelidir.
- Oteldeki tüm aydınlatma armatürleri düzenli olarak temizlenmelidir.
- Otelin ofis alanlarında fotokopi makineleri, faks makineleri, bilgisayarlar, yazıcılar vb gibi ekipmanlar verimli kullanılmalıdır.
- Otelin yoğun bölgelerindeki sıcaklık 24°C’ye ayarlanmalıdır.
- Toplantı odaları veya depolama alanları gibi düzenli olarak kullanılmayan odalar veya yürüyüş yolları, koridorlar gibi alanlarda aydınlatma için doluluk sensörleri kullanılmalıdır.
- Tüketimi izlemek için her departmana akıllı elektrik sayaçları yerleştirilmelidir.
- Yoğun olmayan dönemlerde, enerji verimliliğini artırmak için asansörlerden bazıları kapatılabilir.
Mutfaklar, restoranlar ve kafetaryalarda;
- Daha iyi ışık yansıması için restoranların duvarları ve tavanları temiz tutulmalıdır.
- Elektrik tüketimini en aza indirmek için yüksek verimli cihazlar (buzdolapları, dondurucular, bulaşık makineleri vb.) kullanılmalıdır.
- Kafe ve restoran gibi alanlardaki ışıklar, o alan kullanılmadığında aydınlatma sisteminin bir kısmının kapatılabilmesi için ayrı anahtarlara sahip olmalıdır. Işık şiddetini ayarlayan reostalar (dimmer) da bir kullanım tercihi olabilir.
- Kullandıktan sonra tüm cihazlar (kahve makineleri, mikserler, blenderler, ızgaralar, fritözler, tabak ısıtıcılar, ocaklar vb.) kapatılmalıdır. Elektronik cihazlara giden elektrik, cihazlar kapalıyken tüketilmeye devam etmektedir; bu nedenle fişlerinin çekili olduğundan emin olunmalıdır.
- Zor da olsa minimum sayıda elektrikli alet kullanımı denenebilir. Zzellikle yoğun saatlerde hepsinin aynı anda kullanılmasından kaçınılmalıdır.
- Mutfak kullanılmadığında egzoz fanları ve ışıklar kapatılmalıdır.
- Mümkünse buzdolabını dolu tutulmalıdır; düşük dolulukta gereksiz enerji tüketimi olmaktadır.
- Mümkünse elektrikli fırınlar yerine gazlı fırınlar kullanılmalıdır.
- Soğutucu serpantinlerin veya fanların önüne hava sirkülasyonunu kısıtlayacak nesneler konulmamalıdır.
- Tüm mutfak ekipmanlarının ve aletlerinin günlük olarak temizlendiğinden ve kontrol edildiğinden emin olunmalıdır.
Misafir odalarında;
- Hava sızıntılarını en aza indirmek için pencerelerin sıkıca kapatılmalıdır.
- Kullanılmayan odaların sıcaklığı 28°C gibi normalden biraz daha sıcak değerlere ayarlanabilir veya tamamen kapatılabilir.
- Kullanılmayan odalarda panjurlar veya perdeler kapatılmalıdır..
- Lambalar ve abajurlar düzenli olarak temizlenmelidir.
- Dolu odaların sıcaklığı ideal olarak 24°C’ye ayarlanmalıdır.
- Su ısıtıcılarının sıcaklığı 49 ile 55°C arasında ayarlanmalıdır.
- Televizyon, saç kurutma makinesi ve lamba gibi ekipmanlar klima termostatlarına yakın yerlere konulmamalıdır. Bu cihazlardan gelen ısı, termostat okumalarını etkileyebilir ve enerji tüketimini artırabilir.
- Tüm cihazlara, kazanlara, borulara ve diğer ekipmanlara düzenli koruyucu bakım işlemleri uygulanmalıdır.
- Tüm odalara LED aydınlatma üniteleri konulmalıdır. LED’ler enerjinin yaklaşık %10-15’ini kullanır ve normal akkor ampullerden 25 kata kadar daha uzun ömürlüdür.
- Merkezi veya split (bağımsız) olması fark etmeksizin odalardaki klima sistemlerinde enerji verimliliği yüksek üniteler kullanılmaya özen gösterilmelidir. Bu sistemlerin ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da otellere uzun vadede büyük kârlılık sağlayacaktır.